Planinska sekcija Sava – Litija

NAČRT IZLETOV SAVSKE SEKCIJE  PLANINSKEGA DRUŠTVA LITIJA V LETU 2014  (klikni na povezavo)

Poročilo z oktoberskega planinskega izleta sekcije Sava

V soboto 11. oktobra smo se člani planinske sekcije Sava podali na Štajersko. V lepem jesenskem vremenu smo obiskali Planinski dom Kozjak (690 m), poznan tudi pod imenom Planinski dom Obrtnik. Od tod smo se sprehodili še do spomenika NOB, na le nekaj minut oddaljenem Tojzlovem vrhu (703 m), kjer smo naše nahrbtnike obtežili tudi z nekaj kostanja. Ob povratku do vasi Gaj, kjer nas je čakal avtobus smo se ragledali na Pohorje in podravske ravnice ter zaključili še en lep planinski izlet.

kozjak

Foto: Branko Merzelj

Samo Jager

Julijski izlet na Dobrčo

V soboto, 19. julija,  se nas je 25 članov PD Litija sekcije Sava zopet podalo na planinski izlet. V lepem sončnem vremenu, pravi redkosti te dni, smo se povzpeli do koče na Dobrči, nekaj posameznikov pa tudi na 1634 m visoki vrh.

V koči, ki slovi po svoji prijaznosti in ponudbi,  smo uživali ob gromozanskih porcijah štrukljev, vampov in drugih dobrot, in kot vedno, izlet obeležili s skupinsko fotografijo.
Avgustovski dvodnevni izlet na Rjavino je zaradi slabega vremena žal odpadel.
Fotografijo je prispevala Živa Merzelj.
Zapisal: Samo Jager

Planinski izlet na Mežakljo 14. junija 2014

V soboto 14. junija smo se člani planinske sekcije Sava podali na Mežakljo, planoto nad Jesenicami. Povzpeli smo se na Planino Obranco (1035 m), trije pa še na Planski vrh (1299 m).

mežaklja

Foto: Samo Jager

Planinski izlet na planino Obranca in Planski vrh

 Planinsko društvo Litija –  sekcija  Sava vas vabi na naslednji planinski podvig, ki bo v soboto 14. junija, ko se bomo podali na planoto Mežaklja nad Jesenicami, natančneje na planino Obranca in Planski vrh.
Vabljeni!
 Vabilo na planinski  izlet na planino Obranca in Planski vrh
datum 14. 6. 2014

PLANINA OBRANCA – MEŽAKLJA  (1035 m)

vodja Branko Merzelj
odhod Sava 7.00h, Litija 7.10 min
povratek v večernih urah
vrsta prevoza avtobusni
Tokratni izlet bomo začeli nad vasjo Kočna (nad Jesenicami), od koder se bomo po dobri uri hoje povzpeli na planino Obranca (1035 m) in se mimo spomenika NOB podali na njen rob, s katerega je prelep razgled na Blejsko jezero ter nadaljevali pot proti Šmarni gori. Od tod bomo krenili še do planšarske koče in si po želji ogledali snežno jamo, do katere je 20 min hoda (a pozor, vhod v jamo je spolzek in za njen obisk potrebujemo svetilke).Nekateri se bodo lahko podali še na Planski vrh (1299 m) – približno 1h od prvega odcepa, malo pred planino in  še 225 m dodatnega vzpona. Ob povratku bomo obiskali še okamenelo grajsko gospo Poljansko babo (ime zanimivega skalnega samotarja v pobočju vzhodnega roba planote Mežaklja nad naseljem Kočna), ki je od poti oddaljena 5 min.Višinska razlika poti je 375 m.  Sama pot je dokaj dobro uhojena, le nekajkrat se je treba izogniti podrtemu drevju, se pa resda vseskozi kar dobro vzpenja z nekaj ravnimi deli, pa tudi kak meter se kdaj spusti. Na trenutke se odpre pogled v dolino, bodisi na Jesenice ali na vas Kočna.  Ker je pot speljana po gozdu, bo potrebno pri povratku paziti na korak.
cena določena na avtobusu, glede na število udeležencev
prijave ČIMPREJ! na Samo 041 207 744 ali samo.jager@gmail.com
oprema pohodniška
Hrana in pijača hrana in pijača iz nahrbtnika; če bo koča odprta (v kolikor se je paša na planini že pričela) pa tudi v koči
Zahtevnost poti nezahtevna – strma, skupaj 3h hoje oz. 4h za tiste, ki bodo šli na Planski vrh

Samo Jager

planina obranca1

Planina Obranca

Utrinek z majskega izleta na Jasovnik – PD sekcija Sava

17. maja smo se člani planinske sekcije Sava podali na 764 m visoki Jasovnik ter po krožni turistični poti okrog Motnika.
Čeprav nas je večji del poti pral dež, smo spoznali kraj z bogato zgodovino in tako odkrili še en delček bližnje nam pokrajine, ki je bila večini udeležencem neznana.
JASOVNIK
Zapisal: Samo Jager
Foto: Branimir Merzelj

 

Izlet na Jasovnik

Planinsko društvo Litija -  Sekcija  Sava vabi na  naslednji izlet, ki bo v soboto 17.5., ko se bomo podali na Jasovnik in si ogledali turistično pot okrog Motnika.
datum 17. 5. 2014

JASOVNIK (764 m)

vodja Branko Merzelj
pomočnik Tomo Merzelj
odhod Litija 7.45h (pri Sparu), Sava 8.00h (pri mostu)
povratek v poznopopoldanskih urah
vrsta prevoza avtobusni
V soboto 17. 5. se bomo podali proti Trojanam ter se od tod pot pod noge, po stari cesti preko prevala Strmc (570 m), podali na Jasovnik (764 m), imenovan tudi gora gamsov. Vračali se bomo po cesti v Motnik, kjer si bomo ogledali turistično pot okrog Motnika. Izlet bomo zaključili v Gostišču pri Flegarju, kjer bo lačne čakalo kosilo (enolončnica z žganci 5€).Skupaj 4 ure zanimive poti primerne za vse, ki jo lahko za tiste, ki ne bi želeli iti na vrh skrajšamo. Strmec-Jasovnik-Strmec-Motnik: 2h; Turistična pot po Motniku (višinska razlika po motniški poti je 30 m): 2h.
cena določena na avtobusu, glede na število udeležencev
prijave ČIMPREJ! na Samo 041 207 744 ali samo.jager@gmail.com
oprema lahka pohodniška
Hrana in pijača v gostišču pri Flegarju (enolončnica z žganci 5€)
Zahtevnost poti lahka, skupaj 4h hoje
jasovnik slika 2

Jasovnik je znan po predoru Jasovnik in po gamsih, ki domujejo na njem

 

Izlet v neznano 

Dne 12. aprila smo se člani Planinskega društva Litija- sekcija  Sava,  ne vedoč kam, podali na Janče in v Veliko Štango.

Neznano 12.4.14 Janče

Izlet na Janče in Veliko Štango
Foto: Branimir Merzelj

 

Izlet planincev PD Litija-sekcija Sava na Ušte (2013)

 

planinci

Pri Plan. domu PD Moravče na Uštah (2013)